Mezotelyoma nedir? Mezotelyoma hastalığı akciğer zarında, karın zarında, kalp zarında veya testislerin zarında gelişen nadir ve agresif bir kanser şeklidir. Asbeste maruz kalmak malign mezotelyomanın bilinen tek nedenidir.
İçindekiler
- 1 Mezotelyoma Hastalığının Nedeni Nedir?
- 2 Mezotelyoma Akciğer Zarı Kanserinin Belirtileri Nelerdir?
- 3 Genel Mezotelyoma Belirtileri
- 4 Mezotelyomanın Türleri Nelerdir?
- 5 Plevral Mezotelyoma
- 6 Peritoneal Mezotelyoma
- 7 Perikardiyal Mezotelyoma
- 8 Mezotelyoma Kanserinin Evreleri Nedir?
- 9 1. Evre Mezotelyoma
- 10 2. Evre Mezotelyoma
- 11 3. Evre Mezotelyoma
- 12 4. Evre Mezotelyoma
- 13 Mezotelyomanın Tedavisi Nasıl Yapılır?
- 14 Mezotelyoma Prognozu
Mezotelyoma Hastalığının Nedeni Nedir?
Mezotelyoma akciğer zarı kanserinin bilinen tek nedeni asbest maruziyetidir. Asbest lifleri solunum yolu ile kolayca akciğerlere alınabilir ve ardından organların zarlarına yerleşebilirler. Asbest lifleri mezotelyoma hücrelerinin tahriş olmasına ve mutasyona yol açarak mezotelyoma kanserinin gelişmesine neden olabilir. Araştırmalar bireyleri mezotelyoma gelişimine daha duyarlı hale getirebilecek potansiyel risk faktörleri bulmaya devam etmektedir ancak asbest tüm vakaların %90’ında kanıtlanmış bir bağlantıdır.
Mezotelyoma hastalarının ortalama yaşam süresi tanıdan sonra ortalama olarak 12 – 21 aydır. Mezotelyoma belirtileri göğüs ağrısı, nefes darlığı ve genel halsizlik olarak ortaya çıkar. Mezotelyoma kanseri hastalığı hakkında daha ayrıntılı bilgi için aşağıdaki konular size yardımcı olacaktır.
Her yıl yaklaşık 3.000 yeni mezotelyoma vakası teşhis edilmektedir.
Mezotelyoma tanılarının % 90’ı asbest maruziyetine bağlıdır.
Mezotelyoma Akciğer Zarı Kanserinin Belirtileri Nelerdir?
Mezotelyoma kanserinin belirtileri asbeste maruz kaldıktan sonra ortaya çıkması 10 – 50 yıl alabilir. Erken mezotelyoma belirtileri genellikle erken teşhisi daha da karmaşıklaştırabilecek daha az ciddi rahatsızlıklar ile karıştırılır. Hastalar belirtileri tanıdıklarında erken teşhis mezotelyoma prognozunu iyileştirmek için en iyi yol olduğundan hastalar en kısa sürede tıbbi yardım almalıdır.
Genel Mezotelyoma Belirtileri
- Göğüs ağrısı veya karın ağrısı,
- Yorgunluk,
- Ateş ve gece terlemeleri,
- Sıvı birikimi,
- Nefes darlığı,
- Kilo kaybı.
Mezotelyomanın Türleri Nelerdir?
Tümör yerleşimine göre farklı dört ana mezotelyoma türü vardır. En sık görülen tip malign plevral mezotelyomadır. Peritoneal mezotelyoma en yaygın ikinci olanı ve üçüncü olarak da perikardiyal mezotelyoma ve testiküler mezotelyoma tanı konan tüm vakaların küçük bir kısmını oluşturmaktadır.
Plevral Mezotelyoma
Plevral mezotelyoma akciğerlerin zarında gelişir. Plevral mezotelyoma tüm tanıların %80 – 90’ını oluşturan hastalıkların en sık görülen tipidir.
Peritoneal Mezotelyoma
Peritoneal mezotelyoma karın zarında gelişir. Tüm tanıların yaklaşık %15 – 20’sini oluşturan ikinci en yaygın hastalık şeklidir.
Perikardiyal Mezotelyoma
Perikardiyal mezotelyoma kalbin zarında gelişir. Perikardiyal mezotelyoma tüm mezotelyoma tanılarının yalnızca %1-2’sini oluşturan çok nadir görülen bir hastalık şeklidir.
Mezotelyoma Kanserinin Evreleri Nedir?
Mezotelyoma kanserinin 4 evresi vardır. Semptomları tanıdıktan sonra mezotelyoma doktorları ve uzmanları bir mezotelyoma teşhisini doğrulamak için çeşitli testler ve prosedürler uygularlar. Bir hastanın mezotelyomaya sahip olduğunu kesin olarak kanıtlamanın tek yolu biyopsidir ancak diğer tanı araçları yer ve evrelemeyi belirlemeye yardımcı olacaktır.
Mezotelyoma teşhisi doğrulandıktan sonra mezotelyoma doktorları ve uzmanları hastalığı ilerlemeye bağlı olarak dört aşamadan birinde sınıflandırır. Mezotelyoma evrelemesi hasta için hangi tedavi planının en iyi olduğunu belirlerken prognozu da yönlendirecektir. İdeal olarak hastalar tanılarını 1. evre 2. evrede alırlar ve hastalara mümkün olan en fazla tedavi seçeneği sunulur. 3. evre mezotelyama ve 4. mezotelyoma evreye göre tedavi seçenekleri kanserin yayılmasından dolayı genellikle daha sınırlıdır.
1. Evre Mezotelyoma
Mezotelyomanın 1. Evresinde habis tümör sadece akciğer zarı ile sınırlıdır. Göğüs duvarında parietal plevra boyunca ince şeffat bir hat oluşur. Diffüz plevral yüzde hafif kalınlaşma ya da nödülarite gözlemlenir. Bilgisayarlı Tomografi incelemesinde plevrada kalınlaşma ya da plevral sıvı görülür.
2. Evre Mezotelyoma
Mezotelyomanın 2. Evresinde süperfizial perikard invazyonu 3. evre olarak sınıflanır. Tümör göğüs duvarı, kalp, yemek borusu ve mediastene kadar yayılmıştır. Akciğer parankimi ya da diyafram invazyonu oluşmuştur. Kalın plevral yapraklar ve artmış TM kitlesi vardır. Bilgisayarlı tomografide plevral kalınlaşma ve diyafram invazyonu bariz olarak ayırt edilebilir.
3. Evre Mezotelyoma
Mezotelyamanın 3. evresinde habis tümör, artık diyaframı geçmiş ve karın zarına yayılmıştır. Toraksın yanı sıra lenf bezlerine de tutulmuştur. Süperfizial perikard invazyonunda artık Evre III olarak sınıflandırılmıştır.
4. Evre Mezotelyoma
Mezotelyamanın 4. evresinde habis tümör, artık diğer organlara yayılmıştır. Multipl alanlarda göğüs duvarı invazyonu başlamıştır. Perikard ve diyaframın tam kat invazyonu gözlemlenir. Farklı organ tutulumları çok net olarak görülmeye başlanmıştır.
Mezotelyomanın Tedavisi Nasıl Yapılır?
Mezotelyoma tedavileri hastanın yaşam süresi ve yaşam kalitesini artırabilir. Tecrübeli mezotelyoma doktorları uzmanlık seviyelerine göre bir çok ülkede uzmanlık tedavisi sunmak üzere çalışmalarına devam etmektedir.
Malign mezotelyoma tedavisi için standart tedaviler mezotelyoma ameliyatı, kemoterapi ve radyoterapidir. Tedavi planları mümkünse hasta için üçünün de olduğu bir kombinasyonunu içerebilir. Standart tedavilerin işe yaramadığı durumlarda mezotelyoma hastaları deneysel tedavileri denemek için klinik deneylere katılabilir.
Mezotelyoma için geleneksel tedaviler cerrahi, kemoterapi ve radyoterapi tedavisi içerir. En yaygın seçenek iki veya daha fazla standart tedavi seçeneğini birleştiren multimodal bir yaklaşımdır.
Mezotelyoma doktorları ve uzmanları diğer deneysel tedavilerin yanı sıra test ederek multi model terapiyi kullanmanın yeni yollarını aramaya devam etmektedirler.
Konvansiyonel tedavilere yanıt vermeyen veya tanılarının ilerleyen aşamalarındaki hastalar klinik denemeler yoluyla yeni tedavileri deneyebilirler. Hastalar ayrıca tedavi süreleri boyunca istedikleri zaman palyatif tedavi seçeneklerini değerlendirebilirler.
Mezotelyoma hastalığını sonlandıracak bir tedavi henüz yoktur ancak hastanın prognozunu iyileştirmek için tedavi seçenekleri vardır. Tedavi seçenekleri mezotelyomanın türüne, hasta özelliklerine ve evrelemeye göre değişecektir. Geç dönemdeki hastalar için semptomları ve yaşam kalitesini iyileştirmeye yardımcı olabilecek alternatif tedaviler ve palyatif bakım seçenekleri vardır.
Mezotelyoma Prognozu
Evreleme tümör yerleşimi ve hücre tipi hastanın mezotelyoma prognozunu belirlemede büyük rol oynar.
Kanser sonraki aşamalara doğru ilerledikçe hayatta kalma oranları düşer ve bazı kanser türleri daha agresif olma eğilimindedir.
Ortalama Yaşam Beklentisi: 12 – 21 ay mezotelyoma hastaları için mevcut ortalamadır ancak çeşitli faktörlere bağlı olarak değişebilir. Prognoz her hasta için farklı olmaktadır. Yaş, cinsiyet ve genel sağlık gibi diğer özellikler de hastalığın ilerleyişini etkileyebilir. Tipik olarak daha genç hastalar daha agresif tedavilere ve ayrıca sağlıklı olanlara dayanabilmektedir.